Unik lysinstallation på Nonnebakken
Nonnebakkens udpegning til UNESCO-verdensarv markeres og synliggøres på ny i landskabet, gennem denne visuelle og dynamiske installation mellem Hunderupvej og Nonnebakken.
Fra den 30. september til og med november 2023 bliver resterne af Odenses historiske vikingeborg, Nonnebakken, lyst op af reflekterende flag i installationen ’Det der var og det der er’. Den er udviklet af lysarkitektstudierne Erik Brandt Dams og JAC Studios. Formålet med installationen er bl.a. at oplyse danskerne om byens største og væsentligste fortidsminde, ved at genskabe dele af borgen med en oplyst installation.


En stærkt iscenesat installation med referencer til arkæologiske udgravninger
Installationen består af 230 reflekterende flag, et selvlysende net, en kunstlys-installation med UV-lys samt en 2D formidlingsmodel af ringborgen. Med redskaber og markører som flag, snor og net bliver der opbygget en stærkt iscenesat installation med referencer til remedier brugt til arkæologiske udgravninger. Netværket af de 230 reflekterende flag skaber volumen af ringborgens vold og danner et poetisk landskab, der spejler historien.
I dagtimerne fremstår installationen levende og unik, alt efter tiden på dagen, påvirket af det nuværende lys, den nuværende vind og de nuværende lyde. I aftentimerne og om natten opstår der et kontrastfyldt og dramatisk lysspil gennem både kunstlys og UV-belysning af de mange flag.


Unikke materialer skaber illusionen
Flagene er produceret i dichroic-folie, der har en unik evne til at fange og reflektere både dags- og kunstlys. Folien har sin egen farve og samtidigt er refleksionens farve komplementær.
Formidlingsmodel i 2D som installationens samlingspunkt
For at give de besøgende et godt overblik og samtidigt styrke formidlingen om den borg, der gemmer sig under det nuværende område omkring Nonnebakken, indeholder installationen også en 2D-model med et print af ringborgen, som den så ud på Harald Blåtands tid.
Lysinstallationen kan kun opleves frem til november 2023.