Viking med hjelm og skjold
Håndarbejde i bålrøg og halvmørke

Oplev vikingernes Odense

VisitOdense&VisitOdense
Foto:Rico Feldfoss&Rico Feldfoss
Mød Knud den Hellige, Danmarks sidste vikingekonge, i Odense

Vikingetidens fortællinger har fascineret mange mennesker over hele verden og i Odense lever fortællingerne videre i byens rum. Odense har som en af Danmarks ældste byer en helt unik kulturarv, som kan opleves og udforskes i den nu moderne storby, Odense er blevet. 


Odenses historie går over 1000 år tilbage til vikingetidens Danmark. I Odense kan du udforske de historiske levn fra fortiden i byens arkitektur, resterne af vikingeanlægget Nonnebakken, kirker og andre fortidsminder, blandt andet skelettet af den sidste vikingekonge, Knud den Hellige, som ligger velbevaret i krypten under Odense Domkirke, side om side med hans bror Benedict.

Det skal du se

Nonnebakken udpeget til UNESCO-verdensarv 

I Odense er der spor efter beboelse langt tilbage i historien og beliggenheden tæt ved fjorden og åen gav optimale betingelser for de første indbyggere. At beliggenheden var strategisk vigtig, ses ved at Odense er hjemsted for en af Harald Blåtands kun 5 ringborge i Danmark, nemlig Nonnebakken. Odenses 1.000-årige vikingeborg er med sin centrale rolle i dannelsen af det danske rige og sin fysiske størrelse et af byens absolut største og væsentligste fortidsminder. Fyns ringborg Nonnebakken ligger i dag - som den eneste af Harald Blåtands borge - midt i den pulserende storby – dog ikke umiddelbart synlig for det blotte øje, men velbevaret under jorden. Resterne af de omkringliggende volde kan stadig ses ved Odd Fellow Palæet, Munke Mose og Giersings Realskole.  

Med udpegningen af vikingeanlægget Nonnebakken har Fyn nu fået sit første UNESCO-verdensarvssted. Udpegningen sker sammen med fire andre danske ringborge: Aggersborg ved Løgstør, Fyrkat ved Hobro, Trelleborg ved Slagelse og Borgring ved Køge.  

Vikingeborgens unikke placering i centrum af Odense og i Danmarks vikingetid generelt, skyldes, at Harald Blåtand lod den opføre tæt op af byen Odins Vi (deraf senere navnet Odense), der udsprang af en kendt offerlund for Odin.   

Oplev vikingernes Odense på nærmeste hold 

Foruden Nonnebakken er der mange andre vikingeoplevelser, der venter på dig i Odense, blandt andet findes også skelettet af den sidste danske vikingekonge, Knud den Hellige, og hans bror krypten under Odense Domkirke. Knud blev dræbt i 1086 i den daværende Albani Kirke og mange af historierne om vikingernes Odense centrerer sig således også om hans betydning for byen. Tag fx på podwalk om Knud den Hellige, og bliv klogere på hans historiske betydning for byen, mens du bevæger dig rundt til forskellige centrale vikinge-relaterede steder i byen. Du kan også downloade "6 eksperter - 6 fortællinger" hvor lokale arkæologer og formidlere giver deres personlige fortolkning af vores lokale vikingehistorie.

 

Grundet den stolte vikingehistorie i byen, er mange af Odenses gamle gader og steder således også opkaldt med referencer til vikingetiden. For eksempel Odins Bro, Skt. Knuds Kirkestræde og Benedikts Plads.  
På frilandsmuseet, Jernalderlandsbyen - Odins Odense, kan du desuden opleve byens vikingefortælling som et levende teater i den smukke natur omkring Stavis Ådal, kun 5 km. fra Odenses nuværende centrum.  
På bymuseet TID i centrum af Odense bliver vikingernes betydning for Odense ligeledes foldet ud. 

vikinge bålhygge
© VisitOdenseFoto: Rico Feldfoss
Vikingepige med langt hår
© VisitOdenseFoto: Rico Feldfoss

Måske er du også interesseret i:

Veterantog med damp
Det kan du nå på en dag - for historieentusiaster
Knud i krypten
Attraktioner i Odense