Nonnebakken udpeget til UNESCO-verdensarv
I Odense er der spor efter beboelse langt tilbage i historien og beliggenheden tæt ved fjorden og åen gav optimale betingelser for de første indbyggere. At beliggenheden var strategisk vigtig, ses ved at Odense er hjemsted for en af Harald Blåtands kun 5 ringborge i Danmark, nemlig Nonnebakken. Odenses 1.000-årige vikingeborg er med sin centrale rolle i dannelsen af det danske rige og sin fysiske størrelse et af byens absolut største og væsentligste fortidsminder. Fyns ringborg Nonnebakken ligger i dag - som den eneste af Harald Blåtands borge - midt i den pulserende storby – dog ikke umiddelbart synlig for det blotte øje, men velbevaret under jorden. Resterne af de omkringliggende volde kan stadig ses ved Odd Fellow Palæet, Munke Mose og Giersings Realskole.
Med udpegningen af vikingeanlægget Nonnebakken har Fyn nu fået sit første UNESCO-verdensarvssted. Udpegningen sker sammen med fire andre danske ringborge: Aggersborg ved Løgstør, Fyrkat ved Hobro, Trelleborg ved Slagelse og Borgring ved Køge.
Vikingeborgens unikke placering i centrum af Odense og i Danmarks vikingetid generelt, skyldes, at Harald Blåtand lod den opføre tæt op af byen Odins Vi (deraf senere navnet Odense), der udsprang af en kendt offerlund for Odin.