Genbrug og reparation

Foto: Odense Havnekulturfestival

Med et samfund der er præget af en smid-ud-køb-nyt-kultur, er det essentielt at genbrug og reparation bliver en integreret del af vores tankegang. På den måde kan vi skabe en cirkulær økonomi og passe på miljøet.

Flere steder rundt omkring i Odense er det muligt at købe forskellige former for genbrug. Du har også mulighed for at deltage i events hvor du kan reparere brugte og ødelagte genstande og give det nyt liv. Følgende er gode eksempler på det.

Genbrugsbutik Zirkel 

Mange ting der lander på genbrugsstationerne, er for gode til at smide ud og fortjener nyt liv. Derfor har Odense Renovation skabt butik zirkel, et univers hvor kasserede genstande får nyt liv i anderledes og kreative rammer. Varerne i butikken kommer fra Odenses 8 genbrugsstationer, hvor nogle ting kommer direkte til salg i butikken, mens andre bliver redesignet og upcycklet af butikkens ansatte inden det sælges.

Butikken er altså ikke bare en genbrugsbutik, men også en form for eksperimentarium og showroom for kasserede genstande. Det betyder at du kan gå igennem både børneværelse og pulterkammer, hvor iværksættere og kunstnere har været med til at skabe nyt liv til de aflagte genstande. På den måde inspireres butikkens besøgende til også selv at være kreative og det bliver tydeligt at genstande der har mistet værdi for nogen, kan skabe værdi for nogle andre.Se mere omkring det bæredygtige og innovative tiltag på deres hjemmeside.

Repair Café Odense

I de blå containere på Byens Ø ved Odense Havn finder du Repair Café Odense. Konceptet kom til Danmark i 2013 i København og blev etableret i Odense i 2017. Repair Cafés vision er at mindske mængden af affald og ændre forbrugsmønstre og dermed skabe viden om og lyst til grøn omstilling. De har altså et mål om at ændre på den kultur der hersker nu, hvor man i høj grad smider ud og køber nyt. De ønsker at genbruge og reparere!

Rigtig mange produkter er nemlig bevidst designet til ikke at kunne repareres og det vil de på sigt gerne lave om på.

Et skridt i den retning er etableringen af deres cafeer rundt omkring i landet. Her er det muligt at komme og få repareret ødelagte og defekte genstande og få kvalificeret vejledning af frivillige eksperter. Det betyder at du kan medbringe en defekt støvsuger, hullede bukser, en computer ude af drift eller en punkteret cykel og få hjælp og vejledning til at reparere det.

Ud over at passe på miljøet og klimaet har Repair Café også et mål om at danne et fællesskab på tværs af sociale, kulturelle, politiske og religiøse forskelle.Repair Café afholder forskellige events hver måned i hele landet. I Odense er der Repair Café sidste søndag i hver måned. Du kan følge med på deres Facebook side eller hjemmeside og holde dig opdateret på events og nyheder.

GreenMind

GreenMind der har eksisteret siden 2011, er en virksomhed der lever for at forlænge levetiden på elektroniske produkter ved at istandsætte brugt elektronik og genbruge reservedele fra defekte enheder. Efterfølgende kan du købe de elektroniske secondhand-produkter i deres butikker rundt omkring i landet og på deres webshop. Du kan også sælge din brugte elektronik til GreenMind og være med til at genbruge, eller få repareret din telefon eller computer og selv få gavn af det længere.

GreenMind har en vision om at bidrage til at skabe en bæredygtig kultur, hvor genbrug er det foretrukne valg. Ved at genbruge i højere grad, skabes der en cirkulær økonomi, hvor ressourcer kan genbruges og atter blive en del af værdikæden. Dermed undgår man at sætte nye varer i produktion og på den måde mindsker man også udledningen af CO2.

Se og læs mere om GreenMind på deres hjemmeside.