Danmarks mest cykelvenlige by

Foto: Johan Joensen

Danmark er kendt for sin unikke cykelkultur. Over hele landet har vi prioriteret cykling med infrastruktur såsom cykelstier, broer og supercykelveje. I Odense har vi over 500 km cykelsti og en ikonisk cykelbro der gør det lettere at komme fra centrum til havnen - og retur.

Som et resultat ejer ni ud af ti danskere en cykel, og 49% af børn fra 11 til 15 cykler til skole. Danmarks cykelkultur er så udbredt, at der i 2016 var flere cyklister end biler i  København.

En by, der skiller sig ud med hensyn til cykling, er Danmarks tredje største by Odense. I 2015 modtog Odense Cykelby-prisen på den danske nationale cykelkonference. I denne artikel har vi fremhævet et par grunde til, at Odense er Danmarks mest cykelvenlige by samt tip til, hvor man kan cykle under dit besøg i Odense.

Smart teknologi og innovation
Odense skaber konstant nye måder at forbedre cyklingen for både besøgende og lokale. I 2015 blev der bygget en smuk ny fod- og cykelbro på tværs af jernbanen, der forbinder Odense centrum med den nyligt revitaliserede havn. Den nye bro gør det også mere praktisk at køre på cykel med tilføjelsen af 1400 nye cykelpladser. Et andet innovativt projekt var tilføjelsen af regnsensorer i et trafiklys langs supercykelstien. Sensoren måler, når det regner for at sikre, at cyklister har et grønt lys i dobbelt så lang tid. Odense var den første by i Nordeuropa, der implementerede denne form for smart teknologi.

Børn og cykling
Odense prioriterer cykling for børn og familier gennem kreative cykelkampagner. I en kampagne kaldet ”Rap i Trafikken” blev børnene inviteret til at gå eller cykle i skole med deres forældre i en periode på to uger. Formålet med kampagnen var at tilskynde flere forældre til at gå eller cykle med deres børn i skole. Samlet set deltog fireogtyve børnehaver og over 3.000 børn i konkurrencen. I alt foretog børnene og familierne 12.000 ture. Resultatet af kampagnen var vellykket med en øget opmærksomhed om vigtigheden af at cykle og gå i skole.

Lej en cykel i Odense
Der er flere muligheder for at leje cykler eller el-løbehjul i Odense.

Cykling er en af de bedste måder at se byen på. Her er 5 naturskønne cykelture, du skal tage på, mens du besøger Odense:

 

  1. For udsigten: Tag en tur fra byens centrum ned til den nyligt revitaliserede havn. Undervejs krydser du kun en unik bro for fodgængere og cyklister.
  1. For naturelskere: Cykl langs Odense Å fra centrum mod Fruens Bøge og nyd skønheden i den grønne korridor midt i byen.
  1. For motionen: Cykl gennem Munkemose park og få noget frisk luft og motion. Parken ligger lige ved Odense Å og har en stor udendørs fitness legeplads, hvor de lokale hænger ud og træner. 
  1. For familier med små børn: Cykl rundt om Skovsøen og se ænderne på vandet. Der er også et ishus, så I kan lave et pitstop. Stien rundt om søen er også spændende at udforske for små pionerer.
     
  2. For de romantiske: Cykl igennem H.C. Andersen Gade med din bedre halvdel og sug til jer af gadens charme og overflod af kulørte huse.