©  Foto:

Treenigheden

Bjørn Nørgaards portræt af H.C. Andersen

Tre separate personaer snoet sammen og derefter fra hinanden igen. Dette portræt af H.C. Andersen er lige så komplekst som forfatteren selv, hvilket var hele pointen med Nørgaards arbejde.

De tre figurer er snoet sammen i en spiral for at vise en kunstners drøm om at favne verden, men også en personlighed fuld af konflikter - en blanding af genial selvtillid, ydmyghed og en følelse af kunstnerisk fiasko. Karakterer fra Andersens mange fortællinger er placeret omkring skulpturen, og de er alle omgivet af trapper i forskellige retninger og højder, hvilket understreger skulpturens kompleksitet. I midten henviser et lille vandfald til naturen og livets evige gentagelser.

Skulpturen er, typisk for Nørgaards arbejde, skabt af en blanding af mange forskellige materialer. De tre store figurer er lavet i bronze, sølv bronze og aluminium, som alle vokser ud af et keramisk materiale. Fundamentet er lavet af nordisk granit, samt granit fra hele verden. Skulpturen er otte meter høj. Sjov kendsgerning: Skulpturen er baseret på en figur, som H.C. Andersen skabte i 1850'erne og blev afsløret den 6. december 2005, også den dato, hvor Andersen blev udnævnt til æresborger i 1867.

Bjørn Nørgaard (1947-) er en dansk multikunstner (skulptur, happenings, illustrator, keramiker). Han er kendt for at udtrykke sig gennem mange forskellige materialer og teknikker. I 1960'erne arrangerede han et par velkendte kunsthændelser som "Hesteofringen" og "Nøgen kvindelig Kristus". Nørgaard er også manden bag gravmonumentet, hvor HM dronning Margrethe II af Danmark skal hvile.