©  Foto:

Sortebrødre Torv

Midt i den gamle bydel, tæt på det nye H.C. Andersens Hus ligger Sortebrødre Torv. Hver onsdag og lørdag formiddag danner torvet rammen om et friskvaremarked med grøntsager, blomster, æg, fisk, ost og meget andet. Torvet har en lang historie og har været midtpunkt for flere højdepunkter i byen gennem tiden.

Starten i 1200-tallet

Sortebrødre Torv kan dateres tilbage til 1238, hvor dominikanermunke, indvandret sydfra, begyndte at opføre Sortebrødre Kloster og Sortebrødre Klosterkirke. Klosteret overgik til Kongen i forbindelse med reformationen i 1536, og herefter begyndte det stille og roligt at forfalde. Mursten, træ og andre byggematerialer blev fjernet og brugt til nye huse i området, blandt dem Den Gamle Kro (åbnet 1938). Man mener de sidste rester forsvandt omkring 1600-tallet. I dag kan man på selve torvet se klosterets grundrids markeret med ”messingknapper”.

Odenses første teater

I 1795 bygges her provinsens første teater, Odense Comediehus. H.C. Andersen forelskede sig her i teaterlivet og havde i 1812 sin debut på de skrå brædder, hvor han medvirkede som statist i et teaterstykke. Teateret blev erstattet i 1914 af det nye teater i Jernbanegade, hvorefter det fungerede som herberg frem til en brand i 1930´erne.

Torvehandelen

Siden byens opståen har Odense været en handelsplads, hvor der dagligt blev handlet, og torvehandelen i Odense var endnu i 1800-tallets slutning en af landets allerstørste og livligste. 

Handelen var fordelt over flere pladser, nemlig Albani Torv, Flakhaven og Klingenberg. Her var de handlendes varer opstillet eller lagt i lange rækker på brostenene. På torvet blev der omkring 1900 handlet med næsten alt, hvad hjertet kunne begære. Der var levende og slagtede høns og duer, kasser og kurve, kar og spande, bærfrugt, grøntsager, blomster og æg, men også mejeriprodukter som røgeost og smør. Alle, som havde noget at sælge, stod klar, uanset om det var med koste, børstevarer, sivsko, måtter eller hundehvalpe.

Fra 1940’erne gik torvehandelen tilbage, og i 1952 blev handelen på grund af trafikken flyttet til Sortebrødre Torv.