©  Foto:

Snublestensruten i Odense

Tag på en rejse tilbage i tiden og mød nogle af de mennesker, som måtte lade livet i kampen mod nazismen.  I august 2021 blev der lagt de første 10 snublesten i Odense og i sommeren 2022 blev der lagt endnu tre snublesten i Odense. Snublesten (eller Stolpersteine, som de hedder på tysk) er et lille mindesmærke på størrelse med en brosten, skabt af den tyske kunster Gunter Demnig, som lægges ud for huse, hvor der boede ofre for nazismen i perioden 1933-1945. 

På snublestenen står navn, fødselsår, arrestationsdato, deportationsår – hvis vedkommende blev deporteret – dødsdato og dødssted, hvis dette kendes. Snublestenene er verdens største decentrale mindesmærke, og der ligger nu mere end 75.000 af disse mindesmærker i 27 forskellige lande.  

Via web-appen snublesten.historienshus.dk finder du vej til de enkelte snublesten, og når du kommer inden for halvtreds meter af stenen, kan du i appen høre detaljer om ofret.  

Du kan fordybe dig yderligere i historien om ofrene for nazismen på hjemmesiden besættelsestidensofre.dk, hvor du desuden finder en oversigt over de andre mindesmærker, som er placeret rundt omkring i byen. 

Applikationen er udviklet i et samarbejde mellem University College Lillebælt, Odense Kommune Data og Applikationer og Historiens Hus.