©  Foto:

De vilde svaner - skulptur

Denne dynamiske skulptur viser de 11 brødre og deres søster, Elisa, der ligger nøgen på svanevingerne mens de flyver væk.

Historien om de vilde svaner handler om en konge, der efter sin dronnings død gifter sig igen med en ond dronning, der kaster en forbandelse over sine 12 stedbørn. De 11 brødre bliver forvandlet til svaner, men den godhjertede Elisa, den eneste pige, er for god til at blive fortryllet. Den beslutsomme pige går så grusomt meget igennem for at hjælpe sine brødre.

Da Liisberg ofte lavede flere afstøbninger af sine skulpturer findes der også andre versioner af dette værk. Fælles for dem alle er at de har fokus på at portrættere Elisa, omringet af sine brødre. Det første udkast havde mere tekstur end den endelige version. Skulpturen har energi og drama og de mange udstrakte halse og udstrakte vinger får den til at virke som om den stræber fremad og opad. Værket er udført i bronze og blev først placeret i Eventyrhaven, men senere flyttet til Munke Mose, hvor det blev besluttet at sætte den på en høj sokkel for at understrege at svanerne flyver.

Fun fact: skulpturen blev foræret til Odense Kommune d. 2. april 1955, hvor byen samtidig fejrede 150-året for H.C. Andersens fødsel. Jubilæet var også årsagen til at motivet kom fra et af Andersens eventyr.

Den danske billedhugger Carl Hugo Liisberg startede i lære på den Kongelige Porcelænsfabrik i 1913 - 15 og studerede senere under antoine Bourdelle i Paris i 1920. Han skabte primært dyreskulpturer i glaseret stentøj. Han er kendt for sit realistiske og dynamiske udtryk.