Kongelig ballet på H.C. Andersens Hus

Ferie for 2 - Meget mere end H.C. Andersen

Foto: Elvinas Tam

Odense er kendt som H.C. Andersens fødeby, men er meget mere end det. Faktisk er byen i rivende udvikling og har gennemgået en forunderlig forvandling fra stor by til storby. Men hvad er værd at opleve i Danmarks grønneste storby? Find inspiration her.

Danser i udstilling Brandts

©VisitOdenseFoto:Elvinas Tam

Eventyrlige attraktioner

Der var engang en by, som af og til blev glemt til fordel for mægtige København og store Aarhus, men sådan er det ikke mere. Odense er i den grad kommet på landkortet, når det kommer til eventyrlige attraktioner, naturskønne oplevelser og gastronomiske perler. Start jeres tur gennem byen med et besøg i Odenses historiske bydel, hvor I finder Møntergården. Det er byens arkæologiske og historiske museum, der ud over den gamle købmandsgård dækker en hele karré med fredede bygninger fra mere end 600 år. Der er udstillinger for alle aldre, og I kan blandt andet få fortællingen om byens udvikling fra en lille landsby til en storby med udsyn til Europa, og I kan besøge Børnenes Baggård, som er et iscenesat bymiljø anno 1890'erne med baggård, lejligheder og snedkerværksted.

Fra den historiske bydel kan I gå gennem byen til Odenses Latinerkvarter, som er en oase midt i byen med små specialbutikker, skønne spisesteder og spændende kulturliv. Tidens Samling er et af stederne, I må besøge. Det er et kulturhistorisk hands-on museum for klæder, interiør og bolig i det 20. århundrede fra 1900 - 1990’erne. Her er det nemlig tilladt at røre de udstillede genstande, og I må sætte jer i møblerne, åbne skufferne og prøve tøjet. Herefter må I slå vejen forbi Kunstmuseum Brandts, som også er placeret i Latinerkvarteret. Museet er et af Nordens førende og består af ét stort samlet museum for kunst og visuel kultur. Udstillinger og events strækker sig over fire etager i det unikke kompleks i Odense.

Både i Odenses Latinerkvarter og de nærliggende gågader og stræder, kan I nyde det sprudlende byliv og fylde indkøbsposerne med lækre sager. Der er rig mulighed for at benytte sig af alle byens shopping-faciliteter, der byder på alt fra store butikskæder til små forretninger. Der er noget for enhver smag, hvad enten I er til mode, kunst, chokolade, kunsthåndværk, blomster, interiør eller en god blanding af det hele.

©VisitOdenseFoto:Thomas Mørkeberg

Naturskønne oplevelser

I Danmarks grønneste storby er der plads til at bolte jer på og plads til at nyde, trække vejret og lade roen sænke sig. Naturperlerne venter blot på, at I pakker madkurven, snører vandreskoene eller spænder cykelhjelmen. I kan starte med en tur på åstien langs Odense Å, som er en strækning på næsten 20 kilometer fra Kertemindevej i nordøst og hele vejen til Bellinge i sydvest. Her finder I også ”Ud i det blå”-skiltene, der fortæller om ådalens dyr og planter, men også om historiske steder og begivenheder.

Når I har brug for at hvile benene, kan I hoppe ombord på Odense Aafart i Munkemose, som tager jer på en naturskøn sejltur forbi zoologisk have og ud til Fruens Bøge. Under sejlturen kan I opleve det grønne landskab, de smukke åkander, det vilde fugleliv og de mange prægtige villaer langs strækningen. Faktisk er sejlturen lidt af en klassiker, da Odense Aafart har sejlet siden 1882.

Odense Havn ligger blot to kilometer fra centrum og har også gennemgået en forunderlig forvandling fra industrihavn til mondænt boligkvarter med havnebad, restauranter og naturskønne pladser. Tag en gåtur på havnen, og oplev den helt nye bydel og stemning på nærmeste hold. Hvis I er til en frisk dukkert, finder I Odense Havnebad inderst i Odense Havn. Det ligner et skib med dæk og kahyt, hvilket gør det nemt at finde. Og så er det gratis at benytte havnebadet og det er åbent hele året, så vinterbadere er også velkomne.

Gastronomiske perler

Madscenen blomstrer i Odense, og der er mulighed for gastronomiske eventyr. Odense byder nemlig på caféer og restauranter i massevis.

Storms Pakhus er et gastronomisk og kreativt streetfood-marked – og Fyns største af slagsen. Det stemningsfulde marked ligger på havnen i Odense i en rå og industriel hal på 3.000 kvadratmeter, som tæller både madboder med kvalitetsstreetfood, barer og kreative værksteder. Husk at komme på tom mave, for Storms Pakhus tilbyder alt fra dampende hjemmelavede pitabrød og butterchicken lavet fra bunden til krydrede samosas og stenovnsbagte pizzaer.

Er I til et japansk inspireret køkken, sublim service og et lækkert vinkort, kan I også besøge GOMA i hjertet af Odense. Her består menuen af flere, mindre retter, der bliver serveret løbende med en grundig præsentation. Så er I til lækkerier som østers og sushi, er GOMA stedet for jer.

Hvis I skal runde aftenen af med et glas vin, er der mange spændende muligheder på byens vinbarer. Er I mere til farverige og ambitiøse cocktails, så gør jer selv den tjeneste at slå vejen forbi Bar Visit. De kræser om deres cocktails og elsker at lege og udfordre både deres egne og gæsternes smagsløg.

Foto:First Grand Odense

Byder jeres tur på overnatning, kan I bo på et af byens mange dejlige hoteller, leje et sommerhus, bo på B&B eller måske tage en tur under stjernerne i shelter. Se muligheder her.