©  Foto:

Historiens Hus Digital Byvandring

Dyk ned i fortiden med Historiens Hus’ byvandringer, som tager dig med på tur i det historiske Odense. Byvandringerne er samlet i appen Useeum (kan hentes i f.eks. App Store eller her), som er en fælles platform for en række kulturinstitutioner, og der er noget for både børn og voksne. 

Du kan blandt andet følge i Knud den Helliges fodspor, som leder dig ind i Odense Domkirke, hvor den sidenhen helgengjorte konge blev dræbt i 1086. Ved hvert af de otte stop på byvandringen kan du i appen høre detaljer om kongens liv og eftermæle. Du kan blandt andet høre om oprøret, der ledte til hans endeligt, og sagnet om, at den dræbte konge går igen i kirken efter mørkets frembrud.  

En anden central skikkelse i Odenses historie er købmanden Oluf Bager, som var en af byens rigeste og mægtigste mænd i 1500-tallet, og ham kan du høre fortællinger om på din tur rundt til blandt andet Skt. Hans Kirke, Gråbrødre Plads og Det Adelige Jomfrukloster. 

Du kan også gå på opdagelse i byvandringen Myternes Odense, hvor du får fortalt mystiske og dramatiske fortællinger fra Odenses historie. 

Vælger du at gå en tur i besættelsestidens Odense, bliver du ledt til de vigtigste steder i byens besættelseshistorie, hvor centrale begivenheder udspillede sig under krigen. I appen får du oplæst beretninger om de hændelser, der fandt sted på de forskellige steder – f.eks. historien om likvideringen af en tysk underofficer i Vestergade. 

I Mytedetektiverne, som er en byvandring målrettet børn i aldersgruppen 10-12, kan du tage på jagt efter Odenses mest spændende myter, og det er op til dig at finde ud af, hvad der er op og ned i de farverige fortællinger. Som detektiv følger du de historiske spor og må reflektere over historien for at finde hoved og hale i myten og dens funktion. 

I Useeum-appen finder du desuden to byvandringer i Vollsmose, som er udarbejdet i et samarbejde mellem Historiens Hus og Fremtidens Vollsmose. I disse byvandringer kommer du rundt i bydelens grønne områder, mens du hører om Vollsmoses fortid, nutid og fremtid. Der er både en kort smuttur og en længere rute.  

Det er gratis at hente og bruge appen. 

Link til hjemmeside som kan bruges som supplement til byvandringen Mytedetektiverne i Useeum-appen: 

https://www.mytedetektiverne.dk/