Gå til indhold
Ringborg Nonnebakken

Ringborgene i Danmark - Nonnebakken

Foto: Geodata

Vikingetidens ringborge blev bygget i 970-980 e.Kr. i Harald Blåtands regeringstid. De er alle en del af den samme fortælling om Harald Blåtands ambitioner om at sikre magten og opruste ringet i forbindelse med presset fra den tysk-romerske kejser Otto II og andre trusler udefra.

Ringborgene repræsenterer de første egentlige kongeborge i Danmark, og er fra en tid, der var præget af store omvæltninger. Med deres imponerende og ensartede geometriske opbygning vidner de om en højtudviklet teknisk ekspertise og organisatorisk kunnen. De kongelige borge afspejler omfanget af tidens storpolitiske og militære magtspil - og er en monumental manifestation af den sene vikingetids centralmagt.

Ringborgen Nonnebakken

Nonnebakken etableres som den eneste af Haralds borge ved en by. Odense udvikles siden til Fyns centrum med bl.a. domkirke og kongsgård. Byen bliver et vigtigt royalt støttepunkt og en udkrystallisering af Haralds ambition om at samle riget. Nonnebakkens placering ved Odense er ikke tilfældig. Byen ligger strategisk i forhold til hovedvejene. Samtidig er byen, også før borgen anlægges, et centralt sted via et såkaldt ”vi” (en offerlund) til de hedenske vikingers hovedgud Odin. Odins Vi er netop det, der giver Odense sit navn. Offerstedet har formentlig ligget umiddelbart nord for Nonnebakken. Nonnebakken ligger i dag midt i Odense og er delvist overbygget af huse, haver, veje mv. Men trods dette er der fortsat meget bevaret af borgen under overfladen. Navnet Nonnebakken skyldes, at der i anden halvdel af 1100-tallet lå et nonnekloster på stedet.

Ringborge i Danmark

Nonnebakken er ikke den eneste ringborg i Danmark. I alt er der fundet 5 borge, der alle ligger på strategisk vigtige steder i forhold til Harald Blåtands ambitioner om at sikre riget mod trusler fra resten af Europa.

Find out what we are up to: