Gå til indhold
©  Foto:

Verdens bedste Ib Spang Olsen

Fantasi, fællesskab og klimakruseduller
Den folkekære kunstner Ib Spang Olsen har tryllebundet børn og voksne i flere generationer. Nu kan hans fantasifulde tegninger opleves på Kunstmuseum Brandts.

Udstillingen præsenterer de kendte illustrationer side om side med en perlerække af værker fra Ib Spang Olsens mangfoldige virke: fra hans ikoniske tegninger til Halfdans ABC og andre børnebøger til en række mere overraskende værker. I alt vises mere end 150 værker, der spænder fra fantasifulde krusedulletegninger, erindringsbilleder, eventyrillustrationer og erotiske tegninger til samfundsengagerede og politiske plakater, der opfordrer os til at spare på energien og tænke på miljøet og fællesskabet.

Forurening og energikrise
Trods sin fascination af det magiske og legende fornægtede Ib Spang Olsen ikke virkelighedens problemer. Han var politisk engageret og en flittig debattør, optaget af spørgsmål om forurening, datidens EF og børn og unges trivsel. Mange voksne danskere vil huske Ib Spang Olsens plakat Spar på energien fra 1975, som sagtens kunne fungere som en form for aktuel ”retrokunst” i dag.

Nisser hele året rundt
Naturen havde en altafgørende betydning for Ib Spang Olsen som menneske og kunstner. I hans billeder er den ikke blot hjemsted for de planter og dyr, han ønskede beskyttet mod byudvikling og forurening. Den er også et rum for det eventyrlige; et sted hvor fantasien kan få frit løb. Ib Spang Olsen havde en evne til at se og skildre verden set gennem barnets øjne. I hans tegninger gemmer det magiske sig ofte i detaljer, som man skal lede efter. Hans billeder er ofte befolket af trolde, nisser og andre væsner, der i hans øjne har lige så stor berettigelse i naturen som vi mennesker.

Find out what we are up to: