Gå til indhold
©  Foto:

I skyggen - Kvindelige fotografer

Særudstillingens titel refererer til, at de kvindelige fotografer bogstaveligt talt arbejdede i skyggen – i skyggen bag kameraet, i skyggen af deres mandlige kolleger og indimellem også i skyggen af deres ægtemænd, hvis navn de til tider måtte arbejde under.

”Med udstillingen kommer de kvindelige fotografer for første gang som en samlet gruppe ud af denne skygge og indtager deres berettigede plads i den nationale fotografihistorie, ” forklarer udstillingens tilrettelægger, overinspektør Hanne Schaumburg Sørensen, Museum Østjylland. ”Udstillingen viser den spændvidde, hvormed de første kvindelige fotografer arbejdede; iscenesat, dokumenterende, æstetisk og teknisk. ”

Kvinderne rejste ud
Udstillingen dokumenterer, at kvinder var toneangivende inden for den tidlige danske, islandske og færøske fotokunst. Den synliggør også, at de kvindelige fotografer arbejdede under yderst forskellige kommercielle og praktiske forhold – ikke alene i Danmark, på Island og Færøerne, men også i Amerika og Dansk Vestindien.

Kvinderne dokumenterede arbejdsliv, fritidsliv og hjemmeliv blandt danske håndværkere og fiskere, eller amerikanske indianere og islandske bønder, samtidig med at de fotograferede naturen og byerne, som omgav dem.