Tips til historienørder på besøg i Odense

Foto: Den Fynske Landsby

Odenses historie er et kapitel for sig, og med mere end 1000 år på bagen, er der masser af spændende historier at dykke ned i. Byen blev nævnt første gang i år 988, hvor byen fungerede som bispedømme, og allerede dengang var en by af en betydelig størrelse.

Igennem årene har Odense haft en stærk tilknytning til både religion og overtro, og haft central rolle i fortællingen om Danmark.

I Odense har du mulighed for at rejse tilbage i tiden, og ”lige rundt om hjørnet” mødes man af spændende fortællinger fra byens historie.


Jernalderen og den Nordiske Mytologi

Start turen med et smut tilbage til Danmarks jernalder, med et besøg i Odins Odense.

Dengang var levevilkårene hårde, både når det kom til klimaet, at finde og producere mad, samt de evige kampe med andre mennesker, der ledte efter nye rigere områder at bosætte sig. Heldigvis var troen på de Nordiske guder stor, så


ved at tilbede dem var der hjælp at hente. I Odense var især guden Odin, herskeren over aserne, tilbedt, da byens navn er er sammensat ud fra Odins Vi, som betyder Odins helligdom.

Udforsk den lille jernalderlandsby, måske besøg smeden for at lærer lidt gammelt håndværk eller gå forbi offerpladsen for at hylde Odin og de andre Nordiske Guder.


Mød Danmarks sidste vikingekonge

Vikingetidens Danmark var imponerende, og bestod ikke kun af Danmark, men også dele a Sverige og England, som et resultat på de mange togter. Igennem Vikingetiden fald antallet af togter, og Danmark blev kristent.

Kong Knud var en meget kristen konge, men stadig en ægte viking i hjertet, og hans største drøm var at reagere over England. Desværre førte hans grådighed til oprør, som endte med at jagte ham gennem land og rige.


Da Knud nået Odense søgte han Guds sikkerhed i kirken, men gud var ikke at finde og Knud blev dræbt kort efter. Da mirakler begyndte at ske ved Knuds grav, blev han udråbet som hellige og en meget vigtig person i Den Danske Kongefamilie.

Du kan hilse på Knud den Hellige i Saint Knuds Kirke, og måske sker der også mirakler for dig.


Når fremgang bliver til modgang

Efter Knuds helligekåring, steg antallet af klostre og kirker i Odense, da alle ville være nær den royale hellige. Byen voksede, og ikke kun med religiøse besøgende, men også flere af landets kongelige lagde vejen forbi, både i kortere og længere tid. Byen oplevede en fantastisk vækst, hvor især byens købmænd tjente godt. Der blev opført masser af nye bygninger, som stadig kan ses den dag i dag.

Men, gode tider vare sjældent ved. Krigen mod Sverige tærede på Odense, mange forlod byen og flere af byens virksomheder lukkede ned.

Dyk ned i byens historie med et besøg på Møntergården. Gå gerne en tur rundt i området omkring museet, hvor flere af de tidligere tiders imponerende bygninger stadig står. Tag på en lille afstikker op til Kongens Have, hvor Sankt Hans Kirke med den udvendige prædikestol og Odense Slot fortæller om en religiøs by og de kongelige besøg.


Frisk luft på landet, men røg og damp i byen

Det er så idyllisk uden på landet, det siger folk i hvert fald. Mange af de danske værdier vi har i dag, stammer fra den industrialisering som skete igennem 1800’erne, både indenfor demokrati, uddannelse og teknologi.

I 1800’erne boede en stor del af den danske befolkning på landet, hvor de arbejdede som bønder, køkkenpige eller havde andre former for manuelt arbejdet. Deres hverdag var fyldt med hårdt arbejde, slid og slæb.

Industrialiseringen ramte Odense, og med den nyanlagte kanal, blev Odense til en rigtig købstad. Flere flyttede til byen,


hvilket gjorde at byen fordoblede dens størrelse. Virksomheder voksende, den fynske jernbane fik centrum i Odense og nye bydele blev anlagt for at huse alle de nye indbygger.

Rejs tilbage til en landsby som den så ud i 1800erne, måske tag en snak med præstens kone eller få en smagsprøve ved en af køkkenpigerne. Den Fynske Landsby består af originale huse fra Fyn, som giver en god fornemmelse af levevilkårene fra den tid.

I Brandts Klædefabrik kan man stadig fornemme industrialiseringen, og vigtigheden af den gamle Klædefabrik.


Skaber stadig historie

Selvom Odense har været igennem mange gode og dårlige tider, skaber Odense stadig historie den dag i dag. Man kan stadig fornemme ”gamle” Odense og historien der var, men det nye Odense bliver hver dag en større og tydeligere del af byens fortælling.

Odense er en af de bedste byer for iværksættere, innovation bliver taget imod med åbne arme og der er en blomstrende industri indenfor robotter, droner og medicinalindustrien.

 

Selv når man går igennem byen er ambitioner for fremtiden tydelige. I 1960’erne anlagde man en 4-sporet vej tværs igennem byen, for at tilpasse sig til det stigende antal biler. I dag går vi en helt anden retning, vejen er nu lukket og bliver bid for bid omdannet til grønne områder, boliger, interessante virksomheder og et nyt H.C. Andersen Museum.

Oplev både fortid, nutid og fremtid i Odense.