Gå til indhold

Hvem var H.C. Andersen?

Foto: Johan Joensen

Fra fattigt barn i den Odenseanske slum, søn af en friskomager og en vaskekone - til feteret kulturpersonlighed i de allerøverste sociale lag i 1800-tallets København - man skulle næsten tro at det var et eventyr af H.C. Andersen, men det er i stedet eventyrforfatterens egen livshistorie.

Det hele startede i Odense

H. C. Andersen blev født i Odense den 2. april 1805, søn af skomagersvenden Hans Andersen og vaskekonen Anne Marie Andersdatter. Både fødehjemmet i Hans Jensens Stræde og barndomshjemmet i Munkemøllestræde vidner om en hård og fattig tilværelse, selv efter datidens standard. Barndommens foretrukne beskæftigelse var fantasilivet, og som 14-årig besluttede han at søge lykken ved Det Kongelige Teater i København.

Hvad fatter gør, er altid det rigtige - H.C. Andersen

H.C. Andersens Fødehjem

Foto:Steffen Palmø

De første skriverier

Samme år udgav han under pseudonym sin første bog - Ungdoms-Forsøg - og en tragedie fra bogen indleverede han til Det Kongelige Teater. Stykket blev dog afvist, men teaterdirektionen blev enig om at hjælpe den unge forfatter til en uddannelse, som han afsluttede i 1829 som cand. phil. og helligede sig digtergerningen.

I forfatterskabets første tid (1828-1835) prøver han kræfter med mange genrer og har en rig fantasi, lystighed og vovemod. Det store gennembrud i 1835 er romanen Improvisatoren samt de første eventyr: Eventyr fortalte for Børn. På samme tid bryder han igennem i udlandet med sine romaner og hyldes i både England og Tyskland.

Foto:Jonas Legarth

Et eventyrligt liv

Allerede mens han levede, blev hans eventyr og historier oversat til flere sprog, hvilket sikrede ham en stigende folkelig berømmelse. I skarp kontrast til hans store succes i digtergerningen står hans privatliv; han havde ikke held i kærlighed og levede i ensomhed plaget af bekymringer, dog med en stor venskabskreds blandt ligesindede. Blandt hans mest kendte eventyr er historier som:

  • Den lille havfrue
  • Den grimme ælling
  • Den lille pige med svovlstikkerne (en favorit i Asien)
  • Tommelise
  • Fyrtøjet (den med soldaten, heksen og de tre hunde)
  • Prinsessen på ærten
  • Kejserens nye klæder
  • Snedronningen
  • og mange, mange flere

At leve er ikke nok. Solskin, frihed og en lille blomst må man ha' - H.C. Andersen

Foto:Odense Fotogalleri

Alting har en ende

H.C. Andersen døde i 1875, og begravelsen vakte stor international bevågenhed.

H. C. Andersen er med sin frodige fantasi og for sin tid radikale og moderne syn på kunsten en af de mest interessante personligheder i dansk kulturhistorie og har ikke alene bidraget med litterære værker, men også med tegninger, papirklip og billedbøger.

 

Du kan finde flere artikler om H.C. Andersen og informationer om lokale attraktioner her H.C. Andersens Hjemby.

Det er tungt, forbandet tungt, at dø mens hjertet stadig er ungt - H.C. Andersen

Find out what we are up to: