Bymuseet Møntergården

Odenses historie i overskrifter

Odense er mere end 1000 år gammel, og byen oser af både gammel og moderne historie.

Byens navn stammer fra det gammelt nordiske "Odins Vi", der betyder Odins helligdom, hvilket over tiden er blevet til Odense. Allerede dengang havde byen en central og strategisk placering mellem fastlandet og hovedøen Sjælland, og her fandtes også et vikingefort bygget i 980'erne; Nonnebakken.

Mordet på Kong Knud IV - senere Knud den Hellige - i Skt. Albani kirke i 1086 markerede slutningen på Vikingetiden. Hans kanonisering i 1100 hjalp med til at gøre byen til et religiøst center og skabte generel vækst takket være de mange klostre.

Den tidlige middelalder var en problematisk periode i hele landet, og det var ikke anderledes i Odense. Meget af byen og den gamle domkirke blev ødelagt under en borgerkrig.

Triptych by Claus Berg

Detalje fra Claus Bergs altertavle i Odense Domkirke. Foto: Colourbox

Mod slutningen af det 15. århundrede fik Odense igen magten som både kulturelt og financielt centrum, og i 1482 blev de to første trykte bøger i Danmark lavet i Odense. Væksten blev yderligere styrket, da Dronning Christine flyttede til Næsbyhoved Slot omkring 1500, hvilket tiltrak mange handelsmænd og kunstnere, af hvem den bedst kendte nok er Claus Berg. På bestilling af Dronning Christine skabte han den altertavle, du stadig kan se i Domkirken i dag. Den bedst kendte handelsmand fra perioden var Oluf Bager, som bl.a. havde lånt den danske konge store summer. Nogle af hans bygninger kan stadig ses i dag, f.eks. Oluf Bagers Gård i Nørregade.

I det 17. og 18. århundrede gik det desværre igen tilbage for byen på grund af de mange krige mod Sverige. Dette sås også i resten af landet, og det var ikke før åbningen af Odense Kanal og Havn i 1804 at byen begyndte at blomstre igen.

Året efter, i 1805, blev den verdensberømte forfatter H.C. Andersen født i den fattige del af byen og tilbragte efterfølgende sin barndom her. Hans opvækst i Odense farvede hans fantasi og havde inflydelse på hele hans forfatterskab, som var præget af en længsel efter anerkendelse.

Byen blev ved med at vokse gennem hele århundredet, ikke mindst på grund af de mange initiativringe industrialister som C.F. Tietgen og Thomas B. Thrige, og fra midten af århundredet var Odense Danmarks andenstørste by. Den generelle udvidelse og vækst varede også ved gennem en stor del af det 20. århundrede, men omkring 1970'erne gik det igen tilbage på grund af den generelle afindustrialisering i den vestlige verden.

Odense Harbour at dusk
Odense Havn i tusmørke. Foto: VisitOdense

Odense har dog magtet at lande på fødderne og er endnu en gang blevet en levende og travl by med videns- og kreativitetsbaserede virksomheder i stedet for industri.

Odense er også på vej igennem en mere fysisk forvandling - bymidten er ved at genvinde den plads, der har været brugt til 4-sporet vej siden de tidligere halvfjerdsere. Planerne indebærer bl.a. en letbane, et nyt musikhus, et nyt hotel og mange boliger og blandet erhverv.

Del denne side