H.C. Andersens Hjemby

Foto:Rasmus Hjortshøj&Rasmus Hjortshøj

Her får du en kort biografi over H.C. Andersens liv, en oversigt over vores attraktioner med H.C. Andersen tema, en liste over de mest populære eventyr, samt inspiration til de andre Andersen inspirerede oplevelser i Odense.

Vi krydrer det hele med nogle af de sjove facts, der har gjort, at den verdensberømte digter ikke kun er kendt for sit forfatterskab.

H.C. Andersens eget eventyr

Fra fattigt barn i den Odenseanske slum, søn af en friskomager og en vaskekone til feteret kulturpersonlighed i de allerøverste sociale lag i 1800-tallets København - man skulle næsten tro at det var et eventyr af H.C. Andersen, men det er i stedet eventyrforfatterens egen livshistorie.

At leve er ikke nok. Solskin, frihed og en lille blomst må man ha' - H.C. Andersen

Det hele startede i Odense

H.C. Andersen blev født i Odense den 2. april 1805, søn af skomagersvenden Hans Andersen og vaskekonen Anne Marie Andersdatter. Både fødehjemmet i Hans Jensens Stræde og barndomshjemmet i Munkemøllestræde vidner om en hård og fattig tilværelse, selv efter datidens standard. Barndommens foretrukne beskæftigelse var fantasilivet, og som 14-årig besluttede han at søge lykken ved Det Kongelige Teater i København.

At rejse er at leve - H.C. Andersen

De første skriverier

Samme år udgav han under pseudonym sin første bog - Ungdoms-Forsøg - og en tragedie fra bogen indleverede han til Det Kongelige Teater. Stykket blev afvist, men teaterdirektionen besluttede sig for at hjælpe den unge forfatter til en uddannelse, som han afsluttede i 1829 som cand. phil. og helligede sig digtergerningen. Det kendetegner meget af Andersens liv at modgang og medgang følges ad.

I forfatterskabets første tid (1828-1835) prøver han kræfter med mange genrer og har en rig fantasi, lystighed og vovemod. Det store gennembrud i 1835 er romanen Improvisatoren samt de første eventyr: Eventyr fortalte for Børn. På samme tid bryder han igennem i udlandet med sine romaner og hyldes i både England og Tyskland.

Et eventyrligt liv

Allerede mens han levede, blev hans eventyr og historier oversat til flere sprog, hvilket sikrede ham en stigende folkelig berømmelse. I skarp kontrast til hans store succes i digtergerningen står hans privatliv; han havde ikke held i kærlighed og levede i ensomhed plaget af bekymringer, dog med en stor venskabskreds blandt ligesindede. Blandt hans mest kendte eventyr er historier som:

  • Den lille havfrue
  • Den grimme ælling
  • Den lille pige med svovlstikkerne (en favorit i Asien)
  • Tommelise
  • Fyrtøjet (den med soldaten, heksen og de tre hunde)
  • Prinsessen på ærten
  • Kejserens nye klæder
  • Snedronningen
  • og mange, mange flere

Selv i dag har de fleste børn læst eller fået læst et af Andersens eventyr og det er nok ikke mange, der ikke har set en filmatisering eller animationsfilm baseret på en af hans historier.

Alting har en ende

H.C. Andersen døde i 1875 af leverkræft på familien Melchiors landsted "Rolighed" i det nuværende Østerbro i København, og begravelsen vakte stor international bevågenhed.

H. C. Andersen er med sin frodige fantasi og for sin tid radikale og moderne syn på kunsten en af de mest interessante personligheder i dansk kulturhistorie og har ikke alene bidraget med litterære værker, men også med tegninger, papirklip og billedbøger. Når du besøger hans hus i Odense kan du se et bredt udsnit af alt det, han skabte i løbet af sit eventyrlige liv.

Det er tungt, forbandet tungt, at dø mens hjertet stadig er ungt - H.C. Andersen